Канада легализира марихуаната

13:15, 16 окт 18 / Свят 25 1102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 17 октомври Канада ще стане втората и най-голямата страна в света с легален национален пазар за марихуана. Уругвай започна законни продажби миналата година след неколкогодишно планиране. Това е дълбока социална промяна, обещана от канадския премиер Джъстин Трюдо и подхранена от желанието след близо вековна забрана черният пазар да бъде превърнат в регулирана, обложена с данъци система, съобщава БТА.

Най-малко 109 законни магазина за канабис се очаква да бъдат отворени в цялата страна с население 37 милиона души в сряда, а в бъдеще вероятно ще заработят още много, сочи проучване на Асошиейтед прес в канадските провинции. Засега те ще предлагат изсушени цветове, капсули, тинктури и семена, а идната година се очаква да започнат продажбите на храни с добавка на марихуана и концентрати.


Федералните данъци ще бъдат 1 долар на грам или 10 %, което повече, отколкото за други стоки. Федералните власти ще прибират една четвърт от тези постъпления, а остатъка ще връщат на провинциите, които могат да включат собствени надбавки. Потребителите ще плащат и местните данъци върху продажбите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама