CNN: Хашоги е убит в саудитското консулство в Истанбул, а тялото му изнесено

08:40, 17 окт 18 / Свят 25 1124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Журналистът и дисидент Джамал Хашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия, след което тялото му е било разчленено и изнесено от сградата. Това съобщава телевизия CNN като се позовава на неназован турски представител, съобщи БГНЕС. Телевизията допълва, че турски и саудитски криминалисти вероятно ще огледат още веднъж помещенията на консулството. Сградата беше вече веднъж щателно обследвана от турските специалисти. Към момента турските власти отказват да коментират информацията, разпространена от американската телевизия.

Журналистът Джамал Хашоги, сътрудник на американското издание "Вашингтон поуст", е и бивш съветник в правителството на Саудитска Арабия. Миналата година той емигрира в Съединените щати, за да избегне арест. Хашоги открито критикуваше някои от политиките на престолонаследника принц Мохамед бин Салман и особено интервенцията в Йемен.

Хашоги за последно е видян на 2 октомври да влиза в саудитското консулство в Истанбул, за да оформи документи, необходими, за сключване на брак със своята турска годеница. От посолството на кралството в САЩ опровергаха твърденията за убийството на изчезналия журналист. По-късно медиите разпространиха новината, че турските власти разполагат с видеозапис, доказващ убийството на Хашоги в саудитското консулство.

В същото време американският президент Доналд Тръмп обяви, че е разговарял с престолонаследника на Саудитска Арабия и принц Мохамед бин Салман е отрекъл да знае какво се е случило с изчезналия журналист. Разговорът се е провел по време на посещението на държавния секретар Майк Помпео в Рияд. Оттам Помпео заминава днес за Турция.

Турската полиция пък съобщи, че обискът в резиденцията на генералния консул на Саудитска Арабия в Истанбул няма да се проведе в следващите часове. Претърсването е отложено, тъй като представители на саудитските власти не са успели да се включат в него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама