Европейските лидери обсъждат Brexit в Брюксел

09:30, 17 окт 18 / Свят 25 1022 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз се събират в Брюксел на вечеря преди утрешното заседание. Те ще обсъдят вариантите на предложение за споразумение с Лондон по условията за напускане на Съюза, което трябва да стане на 29 март догодина. То трябва да съдържа параметрите на бъдещите отношения на 27-те с Великобритания.

Ако премиерът на Великобритания Тереза Мей приеме предложението по принцип, това ще отвори пътя за провеждане на специална среща на върха за Brexit през ноември.

Преди да отпътува за Брюксел германският канцлер Ангела Меркел ще произнесе реч в Бундестага, посветена на Brexit.

Вчера заседанието на Съвета "Общи работи" приключи без резултат. Министрите обсъдиха хода на преговорите по Brexit. Съветът препотвърди и това, което също не беше изненада - подкрепата на 27-те страни-членки към главния преговарящ Мишел Барние.

Белгийският министър на външните работи и европейските въпроси Дидие Рейндерс изрази съжаление, че не се е стигнало до споразумение, но заяви, че работата ще продължи през следващите седмици: "През идните седмици трябва да покажем креативност и въображение, така че да спазим насоките, дадени на главния преговарящ Мишел Барние. И ще продължим да правим това заедно и солидарно с ирландския ни колега, както и с всички останали, които ще бъдат засегнати от Брекзит - Испания заради Гибралтар, Кипър заради базите си или страните, които са най-близо до Великобритания, за които последствията от нейното оттегляне - по график или не, биха били най-тежки".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама