Пенсионери на протест: Искаме доходи, които ни осигуряват достоен живот

13:35, 17 окт 18 25 1352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Искаме доходи, които ни осигуряват достоен живот“, „Справедливост за пенсионерите“, „Пенсионерите са граждани с достойнство, а не електорат, който може да се купува“. Това е изписано на част от плакатите, които носеха пенсионерски организации, излезли на протест пред сградата на Министерски съвет.

Те настояват от 1 -ви юли 2019 г. да се индексират всички пенсии за осигурителен стаж и възраст с механизма за преизчисляване на основата на средния осигурителен доход за предходната календарна година с отчитане на средногодишната инфлация за 2016 и 2017 година. Друго тяхно искане е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1-ви януари догодина да възлезе на 55% от минималната работна заплата, установена за същата година. Протестът е обвързан и с пенсиите за инвалидност, както и с очакване да се приеме закон за възрастните хора.

Васил Върбанов, който е зам.-председател на Съюза за офицерите и сержантите от запаса и резерва като председател на инициативния комитет приветства с добре дошли на националния митинг-протест на пенсионерите. Той каза, че в протеста участват представители на военно патриотични, обществени и пенсионерски организации от цялата страна. Върбанов припомни, че през месец май тази година инициативният комитет от представители на пенсионерски организации подготви петиция с подписка и декларация, подписана от 19 организации с искания, които били изпратени до председателя на НС с копия до президента, председателя на МС и омбудсмана. Той прочете 5-те искания в нея. Сред тях и това да се приеме закон за възрастните хора, които съставляват над 30% от населението на България.

В срок от три месеца, по думите му, трябвало да получат отговор каквото решение е взето по тези искания, но такова все още няма.

Основните искания на протеста - това са преизчисление на пенсиите на българските пенсионери и приемане закон за възрастните хора, обясни Венелин Новаков, който е национален координатор на "Социална солидарност".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама