България е третата в ЕС с най-нисък дълг за 2017 г.

16:45, 17 окт 18 / Политика 25 1439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е трета, след Естония и Люксембург, с най-нисък дълг в Европейския съюз през 2017 г. Това отчита Докладът по изпълнението на държавния бюджет на България за изминалата. Той беше представен на вниманието на депутатите от парламентарната комисия по социалната и демографската политика, които се запознаха още с дейността на фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и състоянието на държавния дълг за отчетения период.

„Фискалното представяне на България през последните години е в унисон с провежданата фискална политика от болшинството държавни-членки на ЕС. Статистическите данни за дефицита и дълга на страни от ЕС, публикувани от Евростат, показват последователно подобрение в бюджетното салдо и намаление размера на дълга на сектор „държавно управление“ в повечето държави-членки през последните няколко години. Голяма част от държавите в ЕС отчитат бюджетни излишъци, към тях се причислява и България. По-конкретно, за 2017 г. 12 държави-членки отчитат излишък, а други 13 отчитат дефицит. Словения отчита балансирано бюджетно салдо, а само две страни – Испания и Португалия отчитат дефицит, по-висок или равен на референтната стойност от 3% от БВП“, обясни Светла Костова, директор на Дирекция „Държавно съкровище“ в Министерство на финансите, цитиран от БГНЕС.

От доклада стана ясно, че усреднената стойност на дефицита за държавите от ЕС за 2017 г. се равнява на 1% от Брутния вътрешен продукт (БВП), което е подобрение спрямо 2016 г. В страните от Еврозоната пък стойността е 0,6%.

По отношение дълга Светла Костова посочи, че 15 от държавите надвишават референтната стойност на дълга от 60% от БВП, но за ЕС дългът се свива средно с 1,5% на годишна база.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама