Захариева: Правата на българите във Великобритания са защитени след Brexit

10:00, 18 окт 18 / Политика 25 728 Topnovini
1

Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат защитени след Brexit. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. Тя изрази надеждата си да бъде постигнато споразумение между ЕС и Великобритания, като оцени липсата на такова като „най-лошият вариант“. Екатерина Захариева заяви, че няма предложени министри или конституционни съдии за посланически места.

Надяваме се да няма вариант без сделка за Brexit, но времето ни притиска. 90% от споразумението е договорено, но най-трудното е оставено за края. Нашите сънародници няма за какво да се притесняват, тъй като правата на гражданите на ЕС във Великобритания са вече договорени, увери Екатерина Захариева, като допълни, че гаранция за това е дадена от самия британски премиер и от външния министър.

"За България много важни са правата на българските граждани. Получавам сигнали, че и гражданите на Великобритания в България също се притесняват - около 11 000 души. И ние имаме икономически интерес да има сделка", допълни Захариева. Посолството е подготвено да направи разяснителна кампания, както и да се развият преговорите.

Имаше доста фактори и политици в света, които се изказаха доста бързо. Правовият свят изисква поне да се дадат едни 72 часа за разследването, за да може то да напредне. Така вицепремиерът коментира световната реакция на новината за убийството на журналистката Виктория Маринова. Българските власти са били поздравени за бързото разкриване на убийството, допълни Захариева. По думите ѝ е съвсем нормално, че премиерът Борисов е извикал посланиците у нас на среща, на която да ги запознае с разследването на убийството.

"Това е нормална практика. Премиерът се среща с посланиците редовно. Няма как, когато целият свят пише, че в България едва ли не се извършват поръчкови убийства на журналисти, да не реагираме. Ако не бяхме реагирали?", изтъкна Захариева, като изрази съболезнованията си към близките на убитата журналистка.

България не взима решения под натиск, изтъкна Екатерина Захариева. Тя припомни, че „Южен поток“ е бил спрян заради несъответствия с европейските правила. Като отговорен да отвърне на думите на руския президент Путин, че България е взела решението под натиск, Захариева посочи българския президент Радев. "Той не счете това за необходимо. Но не считам, че на всяко изказване трябва да се реагира", допълни тя.

Захариева изтъкна, че за ЕС проектът за газовия хъб „Балкан“ е приоритетен.

Вандалският акт на българи на паметника в японския град Хирошима няма да повлияе на добрите отношения между двете страни, но определено оставя „горчив привкус“, заяви още Екатерина Захариева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.