Селското стопанство е с най-висок дял нелегално заети трудоспособни хора

09:30, 20 окт 18 25 2151 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нелегално заетите лица в селското стопанство през 2017 г. са най-много сред останалите икономически отрасли. Делът им е 48%, което отново дава на отрасъла първо място сред останалите икономически отрасли. 15,9% са нелегално заетите лица България като дял от работоспособните хора. Данните са на Международната организация по труда, представени  от  Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ пред  „Агрозона“.

У нас все още има много хора, които са в недекларирана заетост. Един от всеки пети българин е купувал стоки, произведени от недеклариран труд. Всеки десети е упражнявал недеклариран труд.

Статистиката показва, че 500 000 души са заети в селскостопанския сектор в България. 46 000 от тях се осигуряват. Между 50 000 и 60 000 души са наети на трудов договор, но не се осигуряват на 350 лв., а в зависимост от това как са наети, над или под минималната работна заплата, обясни Светла Василева.

Над 37% от селските стопани са пенсионери над 65 г., които не се осигуряват. Друга част са едрите земеделски производители, които са регистрирани като ЕООД. Те се осигуряват като управители и ръководители. Остава една част от стопаните, която се губи, каза председателят на ФНСЗ.

След преброяването, резултатите от които ще излязат през 2020 г. Ще стане ясно колко са земеделските производители в страната. Тогава ще получим актуализирани данни за заетостта в земеделието, уточни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама