Премиера на дебютния роман „Когато капят кестените” от сценариста Стефан Коспартов

14:00, 20 окт 18 / Култура 25 2077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Когато капят кестените” от сценариста на филма „Мярка за неотклонение”, „Аз съм ти”, „Шекспир и другите“ Стефан Коспартов излезе съвсем скоро на пазара.

Дебютният роман на българския сценарист e необикновен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г., както и за първите години на „демокрацията”.
В духа на мащабното перо на Павел Вежинов, но с вечно младия и дързък глас на Виктор Пасков, Коспартов преплита действителни събития и магически реализъм в едно и възкресява неудобните спомени на цяло едно поколение – Народния съд, съдбата на Никола Петков, концлагерите, събитията около 10 ноември, палатките на площада, червените куфарчета и в крайна сметка най-важното – как се запазва паметта на народа.

„Когато капят кестените” е предупредителен реквием за бъдещите поколения и разказ за този, който си тръгва в края на лятото. Когато капят кестените.
Представянето на романа ще се състои от 18:30 ч. на 24 октомври 2018 г., в последната седмица на падащите кестени, когато в „Patches Blues Bar” или „Барът на кръпките” (бул. „Прага” 23).

Специални гости на събитието ще бъдат музикантът Васил Георгиев-Кръпката, проф. Николай Чернокожев, проф. Михаил Константинов, писателят Захари Карабашлиев и актьорът Юлиан Петров („Скъпи наследници”).

Стефан Коспартов е завършил английска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и кинодраматургия в НАТФИЗ. Двете специалности предопределят творческия му път. Той става асистент-режисьор в „Адаптация“, „Лачените обувки на незнайния воин“, „Всичко е любов“ и др. Сценарист е на филмите „Мярка за неотклонение“ , „Аз съм ти“, „Шекспир и другите“

„Къде бяхте досега, Стефан Коспартов, защо не ни казахте тези истини по-рано? Подреждахте събитията, предполагам. Почиствахте ги от мимолетното и ги поставяхте едно до друго. Не, по-скоро едно под друго – защото нашият български живот се пише под индиго, събитията са еднакви, само десетилетията са различни. Благодаря ви за прекрасно написаната белова от черновите на две поколения българи.”, коментира Веселина Седларска

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама