CineLibri стартира в Благоевград

13:40, 19 окт 18 / Култура 25 1386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благоевград ще бъде домакин на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri. Той ще се проведе от 19 до 24 октомври в кино „Синемакс“.

В рамките на шест дни ще бъдат представени специално подбрани филмови заглавия, създадени въз основа на литературни образци или посветени на именити писатели.

Старт на фестивала ще бъде поставен с екранизацията на романа „На плажа Чезъл”.

Тази година фестивалът обръща специално внимание на любовта във всичките й превъплъщения и ще се състои под мотото „Любов между редовете”. Конкурсната програма на CineLibri 2018 включва впечатляващи кинопродукции, обект на внимание на световната критика и публика, а някои от тях са удостоени с отличия на
едни от най-големите международни кинофоруми.

Благоевградската публика ще има възможност да види блестящата френско-канадска драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел - удостоена с пет награди „Сезар“ екранизация на едноименния роман на Пиер Льометр, носител на „Гонкур”.

Сред останалите филми в програмата е „Да бъдеш Астрид”, който осветлява малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата - Пипи Дългото чорапче.

На 20 октомври зрителите ще могат да гледат епичния филм на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот”, чийто трънлив път до големия екран сам се превръща в повод за филм. В Благоевград ще бъде излъчен и филмът „Книжарницата” (12 международни награди и над 30 номинации), базиран на едноименния бестселър на Пенелъпи Фицджералд.

Специално внимание заслужава и българското заглавие „Безкрайната градина”, режисьорски дебют в киното на Галин Стоев, който спечели наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала „Любовта е лудост” във Варна.

Билетите вече са в продажба на касата на кино Cinemax. Допълнителна информация
за филмите и екранизираните книги ще намерите на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама