"Саграда Фамилия" ще плати на Барселона 41 млн. долара за строителство без разрешение

19:40, 19 окт 18 / Свят 25 1291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управата на световноизвестната катедрала "Саграда Фамилия" ще трябва да изплати на градските власти в Барселона 41 милиона долара за строителство без разрешение в продължение на 130 години, съобщава BBC, цитирана от БТА.

Вноските в градската хазна ще бъдат осъществявани в продължение на 10 години според постигнатото споразумение между двете страни. Планирано е тези средства да бъдат използвани за подобряване на градската инфраструктура и за оптимизиране на туристическите потоци, насочени към храма. В замяна на това градските власти обещават да оформят всички необходими документи до началото на следващата година.

Основите на храма "Саграда Фамилия" са положени през 1882 година в Барселона, като катедралата се изгражда с частни дарения. Разрешение за строителство архитектът Антонио Гауди получава през 1883 година. Но две години по-късно, Гауди представя пред градските власти нов проект и заявка за ново разрешително за строеж заради нанесените изменения. Заявката била разгледана, но без да бъде формално удовлетворена. Тоест на великия архитект му било позволени да въплъщава своите идеи и най-смели фантазии в камъка, но документ с печат и подписи така и не получил.

Храмът е една от най-големите забележителности на Барселона, посещавана годишно от 4,5 милиона туристи и носещ приходи от 50 милиона евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама