Министър Лиляна Павлова: Първите бизнес проекти с финансиране от Китай тръгват в началото на 2019-а година

18:01, 21 окт 18 / Политика 25 2688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първите проекти на малкия и среден бизнес в България, получили финансова подкрепа от Китай, ще започнат още следващата година, заяви министърът за Българското председателствона Съвета на ЕС Лиляна Павлова в предаването „Беновска пита“ по  Радио К2 и Канал 3.  Този факт е сред „добрите новини“ от проведената вчера Четвърта среща на местните лидери от Централна и Източна Европа и Китай във формата „16+1“. Това е и един от практическите резултати от срещата на правителствените ръководители през юли, когато Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие подписаха споразумение за 300 млн. евро, които ще влязат в българската икономика.   

Министър Павлова подчерта, че Китай е вторият глобален пазар за България след ЕС , стратегически партньор за страната ни и това е родило и идеята за създаването на глобален партньорски център с Китай, процес, на който координатор е министър Павлова. Продължава работата на правителствено равнище във формата 16+1, следи се изпълнението на споразуменията в сферата на туризма, малките и средни предприятия, иновациите, енергетиката, земеделието. На въпрос за възможни китайски инвестиции в Белене, министър Павлова отговори, че инвеститори от Китай са правили оглед на площадката, но българската страна е категорична, че не може да изпълни нито едно от двете поставени условия – за държавна гаранция и за изкупуване на произведения ток дългосрочно на определена цена.

Второто равнище на сътрудничество е на местно равнище. В срещата вчера са участвали делегации от 15 китайски провинции с население от 44 до 100 млн.души, провинции, които формират половината от брутния вътрешен продукт на Китай. Вече има и 22 партньорства между тях и региони в нашата страна. Като пример министър Павлова посочи София, Бургас, Казанлък, Стара Загора, Добрич и др.  Тя спомена инвестициите в индустриална зона Тракия, земеделието, доставката на автобуси. Лиляна Павлова подчерта, че вчерашния форум е дал възможност на българския бизнес да се срещне с представители на китайски компании в четири групи: туризъм, селско стопанство, малки и средни предприятия, индустриални зони и демонстрационни паркове.

Освен подготовката на глобалния партньорски център, министър Павлова обясни, че има задължения по председателството на Съвета на ЕС до  края на годината, тъй като България е част от тройката Естония-България-Австрия, а триото работи дотогава.

На въпроса за бъдещето на управляващата коалиция министър Павлова уточни, че според вота на избирателите това бе възможната коалиция, за да има стабилно управление. Тя подчерта, че както премиерът Борисов от името на правителството, тя също лично се извинява за думите на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания. Що се отнася до предстоящия вот на недоверие, министър Павлова подчерта, че за нея най-важното е да се пази авторитетът на институциите. Защото искането на опозицията и говоренето около вота клати не само правителството, а срива авторитета на институциите.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама