Днес стават ясни участниците в т.нар. третичен резерв при недостиг на ток

09:10, 22 окт 18 25 2207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес става ясно на колко и кои промишлени предприятия ще може да разчита енергийната ни система при недостиг на ток. За пръв път тази година освен ТЕЦ-овете от студения резерв, при необходимост ще могат да се използват и някои предприятия, за да се гарантира сигурността на електроснабдяването.

"Това означава, че в определени моменти даденият участник може да се откаже от закупената от него електроенергия и тази електроенергия да участва в баланса на страната, като за това на участника му се заплаща тази енергия по цена на насрещния пазар. Просто тя ще бъде предоставена на някой друг потребител. Така целим да намалим до голяма степен използването на студен резерв и разбира се да можем по-бързо и по-ефикасно да управляваме системата", обясни какво представлява този третичен резерв изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев пред БНР.

Днес ще бъдат отворени и оповестени офертите на предприятията, желаещи да участват в този вид резерв, който се предвижда да бъде 65 мегавата. До края на месеца ще бъдат сключени договорите, за да може от 1 ноември системата да разчита и на тези количества ток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама