Българи участваха в Европейската седмица на програмирането в Брюксел

18:45, 22 окт 18 25 1153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Млади програмисти от България за пръв път се включиха в Европейската седмица на програмирането в Брюксел - EU Code Week. В практическите семинари уменията си демонстрираха и студенти от Русенския университет - отборът Purple, който стана победител в Хакатона „Цифровият град и аз“ - Бургас, 2018.

Участието им във форума беше по покана на Еврокомисаря по информационни технологии и цифрово общество г-жа Мария Габриел. Лили Борисова (бакалавър от специалност „Информатика и информационни технологии в бизнеса“) и студентите от „Компютърни науки“ - Борислав Кошаров и Светослав Хаджииванов представиха пред членове и гости на Европейската комисия своя дигитален проект „3P Digital Tourism”.

5 дни остават до началото на NASA International Space Apps Challenge

В залата на BeCentral в Брюксел, русенският отбор демонстрира приложение за резервация на шезлонги, което включваше сензори за статистика в реално време на температурата на водата и въздуха, както и текущото състояние на флага на плажа. Сред гостите на събитието бяха: Rosanna Kurrer – посланик на Европейската седмица на кодиране и съосновател на CyberWayFinder, Gijs Cortens - съосновател на HackYourFuture, Sharon O’Mara - старши директор, програми за световно обучение/маркетинг в Apple и Kalle Enström - директор на Årstaskolan Stockholm.

Заедно с русенските студенти в EU Code Week участваха отборът BookvAR, който спечели първия Балкански хакатон в София през юни, 9-годишната Тайра Ридваева от София - лауреат на национални и международни конкурси за програмиране, 11-годишната Ния Атанасова от Силистра - автор на проект за киберсигурност, ученици от компютърна школа "Вале" и двамата победители в конкурса за компютърна рисунка и колаж "Творчество без граници".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама