ООН осъди Франция за забраната на никаб

19:40, 23 окт 18 / Свят 25 890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Група експерти от ООН осъдиха френските власти, че са съставили акт на две жени, които носели покриващ цялото тяло никаб, и настояха Париж да обезщети тъжителките и да преразгледат закона за забраната на покривалата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Осемнадесетте независими експерти от женевския Комитет по правата на човека обаче нямат правомощия да упражняват принуда върху държавите, а могат само да изразяват становище.

Комитетът, който е подчинен на Върховния комисариат на ООН за човешките права, бил сезиран през 2016 г. от две френски гражданки мюсюлманки, осъдени на глоба за носене на никаб (при който се виждат само очите) на обществено място.

Закон, приет от френския парламент през 2010 г., забранява носенето на обществено място на всякакво облекло, което скрива лицето. Глобата за нарушителите може да достигне 150 евро.

В комюнике за печата Комитетът заяви, че забраната на никаба нарушава религиозната свобода и човешките права на двете мюсюлманки.

Експертите поискаха в срок от 180 дни Франция да представи доклад за мерките, взети за компенсиране на жалбоподателките и за избягване на подобни случаи в бъдеще, включително чрез преразглеждане на забранителния закон.

Групата експерти с 4-годишен мандат имат задача да следят за спазването от страните членки на Международния пакт за гражданските и политическите права.

За разлика от Комитета, Европейският съд по правата на човека на два пъти (през 2014 и 2017 г.) потвърди забраната на никаба или бурката във Франция и Белгия. Сходно законодателство приеха също Дания и Австрия, припомня АФП.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама