БАБХ: Няма осъдително решение по искане на Генка Шикерова

16:30, 23 окт 18 25 1003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Административният съд София-град не се е произнесъл с осъдително решение по жалба на Генка Шикерова, а е издал определение във връзка с прекратено административно производство поради неподписано от страна на репортера на NOVA заявление за достъп до обществена информация, свързана с обезвреждането на страничните животински продукти. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От ведомството уточняват, че с определението си съдът е отменил решението, с което е било прекратено административното производство и е изпратил преписката на агенцията за произнасяне по заявлението. Ведомството няколко пъти уточнява, че заявлението „не е подписано от Генка Шикерова”.

Българската агенция по безопасност на храните ще се съобрази със съдебното определение и ще продължи процедурата по заявлението за достъп до обществена информация съгласно изискванията на приложимия Закон за достъп до обществена информация, съобщават оттам.

От 1 януари 2018 г. досега, Българската агенция по безопасност на храните е предоставила пълен или частичен достъп по повече от 50 броя заявления, подадени от физически и юридически лица, които са били подписани, независимо дали са подадени по електронен път или на хартиен носител, уточняват от агенцията.

„Българската агенция по безопасност на храните категорично възразява срещу твърденията на г-жа Шикерова, че изборът на изпълнител на обезвреждането на страничните животински продукти се крие от Агенцията, защото те са възложени публично и прозрачно, по реда и при условията на Закона за обществените поръчки. Процедурите са обявени публично както в регистъра на обществените поръчки към Агенция по обществени поръчки, така и на интернет страницата на БАБХ.

Във връзка със запитванията на г-жа Генка Шикерова с цел да осигури необходимия диалог с медиите при предоставяне на информация, на 5 август тази година БАБХ изпрати писмо към NOVA кога в програмата ѝ е предвиден репортаж по темата с обезвреждането на страничните животински продукти. От телевизията официално отговориха, че органите на управление на „Нова Броудкастинг Груп“ АД не са одобрявали за включване в програмата на телевизионните канали на дружеството репортаж във връзка със събирането и унищожаването на СЖП”, пише още в съобщението на БАБХ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама