Столичната библиотека отбелязва 90-годишнина с голямо юбилейно четене

09:00, 24 окт 18 / Култура 25 1549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Библиотеката на София за пръв път организира голямо юбилейно четене по случай 90-годишнината си в столичната зала „България”. От 18:00 ч. приятели на библиотеката ще я поздравят с поетично-музикален спектакъл „Четем и свирим за Столична библиотека и нейните приятели“. В него ще вземат участие известни български поети и музиканти, като камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, Георги Константинов, Михаил Белчев, Марин Бодаков, Хайгашод Агасян, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Стефан Вълдобрев, Елин Рахнев, Георги Георгиев от група „Остава“, Анджела Родел, Иван Христов и др.

Също днес, от 11:00 ч., в Мраморното фоайе на Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба „Съдбата на книгите“. В нея посетителите ще могат да видят „арестувани“, инкриминирани и спасени книги от фондовете на Столична библиотека. Книги, които интригуват с интересната си история на създаване, издаване, как са попаднали и как са съхранени в библиотеката. Ще бъдат представени книги с уникално полиграфично оформление, редки екземпляри, с автографи на известни личности, както и издания, които са част от библиотеката на Дирекцията и са иззети при обиски. Във фондовете ни се съхраняват библиотеките на Пенка Шишманова (съпруга на Димитър Шишманов и майка на директора Панайот Савов), на Васил Пундев, Орлин Василев, Никола Балабанов, Кирил Христов, част от библиотеката на Иван Денкоглу и др.

В Американския център на библиотеката продължава и Юбилейната научна конференция „Библиотеката в/и града” с участието на авторитетни учени по библиотекознание, културология, социология, IT и др., като ?проф. Михаил Неделчев, проф. Калин Янакиев, доц. Георги Лозанов, проф. Александър Кьосев, проф. Анна Кръстева – НБУ, проф. Вера Ганчева и чуждестранни гости от Кипър, Сърбия и Македония. Сред тематичните направления на конференцията са: Библиотеката на София – книжовната памет на столицата в историческите традиции на България; Библиотеката в социокултурната среда на интелигентния град; Библиотеката в цифрова градска среда и др.

Ще бъде представена и документалната книга „Моята София. Спомени от съвременниците”. Книгата е съставена на базата на дигитализираната версия на сп. „Сердика” (1937-1952). Материалите изграждат облика на града през очите на съвременниците, съставят пъстра картина на софийското всекидневие в миналото. Подбрани са малко познати спомени, публикувани в списанието за времето преди Освобождението до 50-те години на миналия век. Статиите са представени с факсимилета, придружени с кратки обяснителни бележки за авторите, сред които са Стефан Бобчев, Йордан Венедиков, Димитър Шишманов, Христо Бръзицов, Орлин Василев, Боне Хаджибонев, генералите Николский и Моссолов, както и стихотворения, посветени на София, от Кирил Христов, Елисавета Багряна и Асен Разцветников. Посвещава се на 140 години от Освобождението на София.

Честването е под патронажа на кмета на Столична община госпожа Йорданка Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама