Библиотеката в Добрич получи дарение от посолството на САЩ

14:00, 24 окт 18 / Култура 25 1822 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Европейската седмица на програмирането /6-21 октомври/, Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич получи дарение от посолството на САЩ в България чрез Фондация „Америка за България” – пет робота Финч за компютърно моделиране и информатика. Дарението ще подпомогне технологичното модернизиране на услугите на библиотеката и ще допринесе за овладяване на азбуката на програмирането от малките читатели.

Деца от детските градини и ученици от град Добрич се запознаха с робота Финч и възможностите за неговото програмиране. Симпатичният приятел на децата притежава светлинни индикатори, светлинни сензори, температурен сензор, детектори за пространство, с помощта на които може да се програмира поведението му. 

Новата услуга е напълно безплатна. В заниманията могат да се включат детските градини и училищата в града и областта като заявят посещение на тел. 058/602574.

За две седмици специалисти от обществени библиотеки помогнаха деца от над 50 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин. Много от семинарите се провеждат в училища.

Дизайнът и функционалността на робота Финч са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Роботът е предназначен да подпомага овладяването на езици за програмиране. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама