Бивш управител на НЗОК: Фондът за лечение на деца не се закрива, а се мести

10:10, 24 окт 18 25 2407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рано да се правят заключения за дейността на Фонда за лечение на деца, след като функциите му бъдат прехвърлени на НЗОК. Фондът се премества, а не се закрива, заяви бившият управител на НЗОК д-р Нели Нешева пред bTV.

„Думата „закриване” не е точно коректната – Фондът се премества. В момента в министерството има Комисия за лечение в чужбина, има Фонд за лечение на деца в чужбина - това са комисии, които са идентични на три места. Формулярите се издават единствено от Касата – когато преминат всички технически анализи, се стига до касата. Съвсем нормално е да се преместят на място, където най-адекватно могат да реагират”, коментира Нешева.

Красимира Величкова от Българския дарителски форум обаче контрира Нешева: „Единственото сигурно е, че Фондът се закрива. Оттам нататък как точно ще работи Здравната каса и какъв ще бъде редът, по който ще подпомага деца, е абсолютно неясен, защото следва да бъде изготвена наредба, а тя не е готова”.

По думите ѝ досега Фондът за лечение на деца е бил финансиран от бюджета, от дарения, от глоби, налагани от Агенцията за закрила на детето, както и от депозитите, които партиите дават на Централната избирателна комисия по време на избори. „Сега, с този проектозакон, законодателят казва, че вече могат да се ползват същите привилегии за дарения към Касата”, смята Нешева.

В разговора участва и журналистът Григор Малинов, на чието дете предстои контролен преглед в Болоня през януари. „Това преместване на Фонда дали няма да възпрепятства този процес”, попита той като израз на опасения, свързани с достъпа до леченията на децата, заради предстоящите структурни промени.

„Другото нещо за мен е как ще се прави контролът. Видяхме, че вчера министър Ананиев, който се води за най-добрия бюджетар на републиката, направи крачка назад и каза, че още не е решено дали Общественият съвет към Фонда ще продължи да съществува или контролните функции ще са по някакъв друг начин”, коментира още Малинов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама