Националният исторически музей обявява седмица, посветена на народните будители

10:00, 27 окт 18 25 1087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По случай Деня на народните будители – 1 ноември Националният исторически музей (НИМ) обявява седмица, посветена на празника, която ще се проведе от 29 октомври до 2 ноември 2018 г.

В седмицата на будителите ще бъдат провеждани учебни часове в специална зала на музея, наречена „Старото школо”.
Децата ще се потопят в атмосферата на Възраждането като изкарат един учебен час по „взаимоучителната метода”, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век – с дървени чинове и катедра. На първия ред ще седнат най-малките - както е било тогава, а по-големите ученици ще влизат в ролята на „показвачи“ и „чиноначалници“.
Най-любопитно за тях безспорно ще бъде да видят т. нар. „затвор” – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.

Акцент на седмицата, посветена на народните будители, ще бъде „Рибният буквар” на д-р Петър Берон от 1824 г., който може да видите изложен в пространството вдясно от зала 4.
Освен това в експозицията на НИМ се намира един от първите преписи на „История славянобългарска” и „Неделника” на Софроний Врачански от 1806 г.(Зала 4).

Часовете за занятия в „Старото школо” са организирани от Детския образователен център на НИМ и са за деца от предучилищна възраст и от първи до четвърти клас. Часове на занятията - 10,00, 12,00 и 14,00 ч. За повече информация и записвания: 0894 540 117.

По случай празника от 29 октомври до 2 ноември (включително) в Националния исторически музей се предлага и екскурзоводна беседа на тема: „Нашето славно минало”. Предварителна заявка за беседата на тел. 955 42 80.
Част от празничната програма ще бъде премиерата на стихосбирката „Диви коне” от Тоня Стойкова, служител на НИМ, в Детския център, от 11,00 часа на 31 октомври 2018 г.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама