Установиха нитрати във водата на седем чешми в Шумен

13:10, 24 окт 18 25 1929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инспектори от Регионалната здравна инспекция в Шумен провериха 11 изворни чешми в града и водата на повече от половината се оказа негодна за консумация. Често причина е завишено съдържание на нитрати, което може да е опасно за деца, предупреждават от инспекцията.

Чешмата срещу Томбул джамия не отговаря на здравните норми по химични и микробиологични показатели и не следва да се ползва за питейни цели. Измерената стойност за нитрати е 93 мг/л при максимално допустими 50 мг/л.

Същото важи и за много посещавания извор в центъра на Шумен, на ул.„Янко Сакъзов”, където са измерени 69 мг/л нитрати. Водата не трябва да се дава на малки деца.

Отклонения по микробиологични показатели са показали чешмите в парк „Кьошкове”, в кв.“Боян Българанов“, в кв.“Дивдядово“ на ул.„Изворна“, чешма N1 по пътя за село Лозево, както и чешмата по пътя към с. Новосел. Водата им не бива да се ползва за пиене.

От РЗИ-Шумен уточняват, че получените резултати отразяват моментното състояние на местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависи изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна дезинфекция.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама