В София създават жилище за деца, жертва на трафик

12:10, 25 окт 18 25 1209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Следващата година в София ще има вече защитено жилище за деца, станали жертва на трафик. В него ще могат да бъдат настанени 10 човека. Това обяви по време на дискусия столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Днес е Европейският ден за борба с трафика на хора. Жертвите на тези престъпления могат да бъдат от всякаква възраст и пол. В световния доклад на ООН се казва, че сексуалната експлоатация е най-често идентифицираната форма на трафик на хора – 79%, следвана от принудителен труд -18%“, заяви тя.

Кметът отбеляза, че през миналата година е заработил Кризисен център за деца и приют за хора, жертва на трафик. За тази година подкрепа са получили 17 души, от които 7 деца. Столична община разполага и с кризисен център за деца, пострадали от насилие. Неговият капацитет е 22 места.

Новите технологии са силен инструмент в ръката на трафикантите, каза еврокомисарят Мария Габриел. По думите й голяма част от жертвите са „набирани” онлайн. „Момичетата трябва да знаят какво се крие зад киберпространството. Важна е киберхигиената и още по-добрата координация между службите”, каза още Габриел.

Тя посочи, че трябва да се работи и за противодействие на сексуалното насилие над деца. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама