Недоволство в НС Валери Симеонов да оглави Съвета за интеграция на хората с увреждания

14:00, 25 окт 18 / Политика 25 898 Topnovini
1

Възможността вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания предизвика недоволство в парламента, макар вчера в Комисията по социална политика промените в Закона за хората с увреждания, с който се въвежда тази опция, да бяха приети без спорове.

Идеята вицепремиер, а не социалният министър, да застане начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания в конкретната ситуация не е удачно решение. Около това мнение се обединиха и опозиция, и управляващи, предаде БНР.

Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов от ДПС се закани да внесе поправка. „При ситуацията, в която се намираме в момента, това предложение е скандално. Между първо и второ четене ще предложим министъра на труда и социалната политика да оглави този Национален съвет за интеграция на хората с увреждания“, каза Адемов.

Управляващите от ГЕРБ са готови да приемат предложението. Светлана Ангелова каза: „След вчерашната ситуация е ясно, че има напрежение. Смятам, че няма никаква драма. След консултации, след обсъждане, може да претърпи промени този текст“.

Според Антон Кутев от БСП проблемът е в Симеонов: „На мен не ми изглежда лош самият закон. Идеята да се качи нивото е добра, проблемът е, че вицепремиерът в този случай е нелепо избран“.

Патриотите са склонни да приемат промяната. Явор Нотев дори очаква Симеонов сам да се оттегли: „В ситуацията подобно предложение съдържа известна провокация към общественото настроение. Не ми се струва удачно да се приема такъв риск - както от вносителите на подобно предложение, така и като личен избор на г-н Симеонов“.

Законът за хората с увреждания е първа точка в дневния ред на депутатите утре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани