Радев: България и Словения споделят обща отговорност за стабилността на региона

15:15, 25 окт 18 / Политика 25 1160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„България и Словения са разположени от двете страни на Западните Балкани и е важно да даваме личен пример и да допринасяме за стабилността и сигурността на региона“. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с вицепремиера и министър на външните работи на Република Словения Миро Церар, съобщават от пресцентъра на президентството.

Румен Радев и словенският гост са били единодушни, че отношенията между двете страни са отлични в резултат от съществуващия ползотворен политически диалог на всички нива, който е отлична основа за развитие на отношенията и във всички останали области – инвестиции, икономика, култура, туризъм.

„Откритата по-рано през годината директна авиолиния между Любляна и София, дава нов тласък в туризма, но е и съществена предпоставка за развитието на нашите икономически отношения, за пряката връзка между гражданите“, заявил Румен Радев. От своя страна Миро Церар подчертал че България е сред малкото страни в Европа, които предлагат толкова богати  история, култура и археологически открития.

Българският държавен глава посочил, че търговският стокообмен между държавите е добър, но все още има неизползвани възможности за неговото последващо увеличение.

„Потенциалът за задълбочаване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Словения трябва да бъде развиван много по-активно“, била и позицията на Миро Церар.

По време на срещата е бил обсъден и дебатът за бъдещето на Европа, европейската перспектива пред страните от Западните Балкани, политиката на ЕС към миграцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама