Компонентът, за който особено оценяваме моркова, е провитамин А, който благодарение на мазнините в тялото се превръща във витамин А. Най-важната му "работа" е защитата на клетъчните мембрани, забавянето на стареенето и предотвратяването на рак. Врящите цели моркови съдържат фалкаринол - вещество, което има антитумора ефект и то с 25% повече, отколкото в нетермично обработен морков! И ако капакът на тигана е плътно затворен при готвене, полезните витамини не се изпаряват от зеленчуците: A, B, C, D, E, K, PP.
Ползите от морковите за имунитет
Ако не обичате варени моркови, едва ли може да откажете чаша прясно изцеден сок. Можете да добавите захар или ванилия на вкус, а тялото ви ще абсорбира напълно каротина. По-добре е да пиете сока веднага след приготвянето, тъй като каротинът губи своята активност при контакт с въздуха. Сокът от моркови е добър за зрението. А през лятото също така помага да се получи по-добър тен, след това през есента и през зимата той поддържа имунитета и помага за борба с настинката. Ако имате възпалено гърло, достатъчно е да го изплакнете с нагрят сок от моркови, за да почувствате облекчение. При силна кашлица добавете няколко супени лъжици мед на чаша топъл сок и пийте преди лягане. Ако се добавя мляко вместо мед, това лекарство ще облекчи състоянието при бронхиална астма. А сокът от моркови е добър за предотвратяване на недостиг на витамини,
Ползите от морковите за храносмилането
Суровият морков е много полезен за проблеми с храносмилането. Салата от настъргани моркови с растително масло (със сусамово семе) е по-добро от всяко слабително и ще помогне да се реши проблемът с "мързеливите черва". Сяровите съединения, които присъстват в този зеленчук, стимулират растежа на полезните бактерии в организма, така че се препоръчва да се включи в диетата с дисбактериоза.
Ползите от морковите за отслабване
Диетата с моркови ефективно помага да се намали теглото, тъй като тя добре активира метаболизма в организма. Влакното, съдържащо се в морковите, успешно премахва излишния холестерол. Тя съдържа минимум мазнини, които всъщност изискват повече енергия, за да се усвоят, отколкото дават на тялото като калории. Просто включете в менюто си салати с моркови, ябълки и целина я използвайте като закуска вместо кифли и сандвичи. Заменяйки обичайните висококалорични ястия със здравословен зеленчук, можете постепенно да се отървете от тези излишни килограми, пише Zdrave.to
Добави коментар