Представят премиерата на "Хубавата Елена" в Държавна опера Стара Загора

14:00, 26 окт 18 / Култура 25 1744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е премиерата на „Хубавата Елена“ опера – буфа от Жак Офенбах.

Режисьор на новата постановка е Славчо Николов. Диригент е младият и талантлив Димитър Косев, сценографията е на Иван Токаджиев, адаптацията и костюмите са дело на дъщеря му Ана- Мария Токаджиева, а примабалерината Ромина Славова е хореограф на спектакъла. Ако в познатите досега спектакли Хубавата Елена е образ на невярната царица, избягала от своя съпруг Менелай и станала причина за Троянската война, то в този тя ще получи своята сценична реабилитация увери Славчо Николов.

На премиерата в главните роли зрителите ще видят: Антоанета Добрева- Нети като Елена, Парис е Николай Моцов и Георги Динев в ролята на цар Менелай.

Събитията описани в тази опера-буфа са се случили преди 3600 години. Самият Омир не е техен съвременник, живее около 600 години по-късно. Един сляп певец описва събития разказвани от уста на уста, с цялата полепнала паяжина от измислици и фантазии на хиляди години. Какво друго е това ако не прототип на днешните фалшиви новини, които мислим за „изобретение“ на 20 век?!

Омъжена по волята на баща си, за да се укрепи мощта на Спарта, оставена сама в един доминиращо мъжки, патриархален свят, Елена дори се опитва до подкрепи своя съпруг Менелай. Но когато всички искат война с Троя – нужно е да се намери една изкупителна жертва, която да стане заложник на цялата политическа система. В ход е замисъл, съвършен и манипулативен. Богове, царе, министри, оракули и жреци - и срещу тях – една жена! А дали наистина това се е случило между Елена и Парис в Спарта?! Ние категорично нямаме никакви сведения.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама