Милиардерите по света са станали 20% по-богати през миналата година

21:00, 26 окт 18 25 2029 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Милиардерите по света направиха повече пари през 2017 г. в сравнение с всяка друга година. Най-богатите хора на Земята увеличиха богатството си с една пета до 8,9 трилиона долара, показва доклад на швейцарската банка UBS, цитиран от "Гардиън".

Състоянието на най-богатите хора е нараснало с много по-бързо темпо в сравнение с това през XX век, когато фамилии като Ротшилд, Рокфелер и Вандербилт контролираха по-голяма част от парите в света.

В изследването на UBS и одиторската компания PwC се отбелязва, че има толкова много пари в ръцете на ултрабогатите, че е създадена нова вълна от богати и влиятелни фамилии, предаде Money.bg.

Общо състоянието на 2 158-те милиардера в света е нараснало с 1,4 трилиона долара през миналата година - повече от БВП на Испания или Австралия, тъй като борсите са помогнали на богатите да постигнат "най-големия абсолютен растеж в историята".

Повече от 40 от 179 нови милиардера през миналата година са наследили богатството. Авторите на изследването очакват допълнителни 3,4 трилиона долара да бъдат предадени през следващите 20 г.

Започна прехвърлянето на голямо богатство. През последните пет години наследените суми са нараснали средно със 17% на година, за да достигнат 117 милиарда долара през 2017 г. Само през посочената година 44 души са наследили повече от 1 милиард долара всеки, пояснява се в изследването.

Сметката е проста. Има 701 милиардера на възраст 70 г., чието богатство ще бъде наследено или ще бъде дарено през следващите 20 г. 30-те най-богати на възраст над 70 г. държат повече от 1 трилион долара, допълва се още.

Дейвид Рокфелер, последният жив внук на основателя на Standard Oil Джон Рокфелер, който стана първият милиардер в света през 1916, почина на 101 г. през миналата година. Той имаше състояние от 3,3 милиарда долара.

Според UBS първото поколение забогатява, второто го запазва и третото го прахосва вече не е приложимо. Някои фамилии запазват богатството си 5-6 поколения.

Най-богатият човек на планетата е Джеф Безос със своите 146 милиарда долара.

Повечето милиардери са в САЩ, но бързо нарастват и в Китай, където всяка седмица се появяват по два милиардера. Преди 12 г. в Китай е имало само 16 милиардера, а днес са 373 или близо 1/5 от всички по света.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама