Обучават кучета да откриват малария

19:30, 29 окт 18 / Любопитно 25 1340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В лабораторна среда 2-годишният спрингер шпаньол Фрея се суети край поставени на щандове стъкленици и подушва всяка от тях, за да открие признаци на заболяване, предаде Ройтерс. Стъклениците съдържат парченца от чорапи, един от които е на дете, заразено с малариен паразит. Когато идентифицира миризмата от паразита, Фрея сяда до въпросната стъкленица, за да получи възнаграждение, предаде БТА.

"Кучетата могат да откриват различия в чорапите, носени от заразени с паразита деца и от техни връстници, които не са засегнати от малария", заяви Клеър Гест, съоснователка на благотворителната организация "Медицински кучета детектори". Основаната през 2008 г. организация се надява, че благодарения на извършваните от нея тестове кучета ще се присъединят към усилията за изкореняване на една от най-смъртоносните болести в света.

"Някои миризми са с отговор "Да", а други - с отговор "Не" - заяви Гест. - Когато кучетата изучат тези правила, пристъпваме към болестите, които искаме те да открият. Играта е следната - открий миризмата и ще получиш възнаграждение."

През 2016 г. от малария са се заразили 216 милиона души в света, като болестта е предизвикала 445 000 смъртни случая, с около 16 000 смъртни случая повече в сравнение с предишната година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама