Неочакваният сняг във Франция предизвика хаос по пътищата

15:50, 30 окт 18 / Свят 25 1228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силен снеговалеж в южната и централна части на Франция предизвика хаос по пътищата и прекъсна електроподаването на близо 200 000 жилища, съобщи Reuters, като цитира местните власти. В някои градове и села паднаха до 40 см сняг.

Неочаквано големите и необичайни за сезона снежни бури обхванаха региона на Оверн-Рона-Алпите и близките райони на юг и на запад от Лион. Телевизии показаха дебела снежна покривка над магистрали и в селища. Стотици превозни средства бяха блокирани.

Около 900 камиона бяха принудени да останат на пътя през нощта и стотици шофьори изоставиха автомобилите си, за да потърсят топло и безопасно място, където да прекарат нощта. Хора пуснаха в социалните мрежи постове с молби за помощ. Снегорини разчистваха пътищата, пише БТА.

Метеоролозите отхвърлят критиките, че не са предупредили за развалянето на времето, като посочват, че от няколко дни предсказват, че още преди седмици са предупредили, че районът може да бъде обхванат от лошо време.

21 000 жилища на остров Корсика все още нямат електричество поради щетите, причинени от ветровете, достигащи 160 км/ч.

Девет души загинаха в Италия вследствие на лошото време, обхванало няколко европейски страни. Десетки хиляди жилища все още са без електричество. Според италиански медии около 170 туристи и служители на хотели са блокирани в прохода Стелвио, Северна Италия, на границата с Швейцария, на над 2700 метра надморска височина, заради обилните снеговалежи, натрупали метър и половина снежна покривка. В североизточната област Фриули-Венеция Джулия 23 000 души са без електричество, а много пътища са непроходими, съобщиха местните власти.

Силните дъждове се съпровождат от ветрове, достигнали до 180 км/ч в някои региони на Италия. Те доведоха и до тежки нарушения на пътния транспорт.

Много пътища са непроходими в швейцарския кантон Тичино поради наводнения или паднали дървета.

Тази нощ в Австрия силните ветрове отнесоха част от покрива на средновековно укрепление край Залцбург. На юг оттам, в Мур полицията предупреди 500-те жители да не напускат домовете си и да се качат по високите етажи заради придошлата река, блокирала достъпа до населеното място.

Същото предупреждение беше отправено и в долина, намираща се близо до границата с Италия. Язовирната стена заплашва да поддаде под натиска на водите.

"От десетилетия не сме виждали нещо подобно", заяви пред общественото радио Мартин Гугенбергер, командир на пожарникарите в местно селище, където са наводнени много малки пътища, а около 10 000 жилища са без електричество.

В Словения от вчера е обявена "червена тревога". Един сърфист е обявен за изчезнал.

Хърватският пристанищен град Риека беше наводнен. Прекъснато е движението на много фериботи.

В Чехия има нарушения на железопътния транспорт. Силните ветрове събориха много дървета върху релсите. Около 30 000 души са без електричество, съобщи чешката енергийна компания ЧЕЗ.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама