Плодовете и зеленчуците не стигат за всички по света

17:40, 31 окт 18 25 2302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В света не се произвеждат достатъчно плодове и зеленчуци, необходими за обезпечаване нуждите на цялото населени на света от здравословно хранене, установиха учени от университета в Гуелф, Канада.

Изследователите са изчислили колко земеделска площ е необходима за обезпечаване на плодове и зеленчуци за цялото човечество. Резултатите показват, че в днешно време прекалено много от обработваемата земя се използва за производство на зърнени, маслодайни или технически култури, което води до недостиг от плодове и зеленчуци.

"Резултатите показват, че в света има свръхпроизводство на зърно, масла и захар. В същото време производството на плодове, зеленчуци и в известна степен на белтъчини е недостатъчно, за да удовлетвори питателните нужди на населението", твърди един от авторите на изследването Айвън Фрейзър.

Учените са на мнение, че глобалната система за производство на селскостопанска продукция следва да се преразгледа. Важно е да се намали производството на хляб, зърно, масла и захар и в същото време да се засаждат повече плодове и зеленчуци.

"Осигуряване храната за следващото поколение е една от най-важните задачи пред 21-вия век. Нашите предвиждания показват, че при постоянно растящо население, единственият начин за осигуряване на балансирано хранене е да се съкратят пасищните площи и да се намалят парниковите газове. Трябва да се произвеждат и консумират повече плодове и зеленчуци и да се премине на диета с по-голямо съдържание на растителни белтъчини", обяснява Фрейзър.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама