Цветанов: Всяко момиче има своите мечти, но трябва да знае рисковете от трафика на хора (ОБНОВЕНА)

10:45, 01 ное 18 / Политика 25 1039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Децата трябва да бъдат информирани за трафика на хора, а родителите трябва да поддържат непрекъснат диалог с тях и да говорят за проблема.Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на тематична конференция, предаде  БГНЕС.

За да илюстрират нагледно проблемът, на конференцията присъства жена под псевдоним Олга, която е изживяла отвличане и изпратена в Холандия. Там тя е принудена да проституира

Цветанов заяви, че през последните години българските и холандските власти са пресекли десетки подобни случаи като на Олга. Според него нейната съдба трябва да се разказва на децата, за да знаят за тъмната страна на трафика на хора.

Специално обръщение на българския еврокомисар по цифрова икономика Мария Габриел беше изчетено от ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев „Трафикът на хора е проблем, а цифровата икономика ни дава още един инструмент за борбата с него. Интернет и технологиите са силен инструмент, който можем да превърнем като оръжие срещу трафикантите“, се казва писмото на еврокомисаря. Скоро ще бъде доклад на ЕК за борбата с трафика на хора, който ще е отправна точка за предприемането на нови мерки в борба с трафика

Разследването на холандските власти, в което Олга участваше като жертва преди 18 години. Първият контакт с нея е през 2000 година като проститутка. По закон това е легална професия и властите знаят къде практикуват най-древната професия.

През 2008 година холандската служба за криминална информация получава информация, че Олга е жертва на трафик на хора и се споменава сводника й. Жената признава и потвърждава информацията. „Изключително трудно да се принудят момичетата да признаят, че са жертва и да подадат жалба“, разказа холандският инспектор Ян Смит.

За 8 година Олга е спечелила 4 млн лева, които са предадени на сводника. В момента тя разказва историята си пред млади момичета, прави научни репортажи за телевизии, изнася лекции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама