Партиите с декларации по повод Деня на народните будители

10:55, 01 ное 18 / Политика 25 1127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В началото на пленарното заседание парламентарните групи излязоха с декларации по повод 1-ви ноември – Деня на народните будители.

Първи на трибуната се качиха от ГЕРБ, а декларацията прочете народният представител и председател на Комисията по образование и наука Милена Дамянова. „Никога направеното за образованието на децата ни няма да изглежда достатъчно, но не забравяйте, че ние казахме „Стига!“ на неграмотността, на остарелите методи на преподаване. На училище, което работи за себе си, а не за пазара на труда и за децата ни. Припомням, че сега на пазара на труда са онези млади хора, за които в миналото не достигна политическа воля за промени. Няма да напомням за промените, които от ГЕРБ направихме до момента, благодарение на нашата програма, но обръщам внимание само на 4 решения, заложени в следващия бюджет. Стартовата заплата на учителите се увеличава от 760 на 920 лева, а средната учителска заплата, за първи път от десетилетия, надвишава средната за страната“, подчерта Дамянова.

Тя припомни още, че от догодина ще бъдат заделени и 25 млн. лева, с които ще бъдат финансирани заниманията по интереси на близо 700 хил. ученици. Повече средства, общо 30 млн. лв., пък са заделени за работа с деца и ученици от уязвими групи. 1,6 млн. лв. ще бъдат отпуснати за стипендии на учениците от професионалните училища и паралелки с дуална форма на обучение, за тези в защитените от държавата специалности и такива с очакван недостиг на пазара на труда.

В декларацията си от ДПС обърнаха внимание на това, че днешният ден трябва да се разглежда като ден за почит, признателност и духовна връзка с предците ни. „Днес почитаме незабравените духовници, просветените книжовници и непокорните бунтовници, които ни държат будни във времето“, заяви народният представител Ерол Мехмед. Според него този празник е общобългарски и е неизменна част от духовната същност на народа. „Не всички сме чели, мнозина са недочели и накрая пак не сме разчели истинските послания на достойните синове на България. Може би затова толкова трудно си прокарваме път към бъдещето. Осмисляме днешния ден и злободневието, но не и живота в неговата пълнота, продължителност и непредсказуемост“, се посочва още в декларацията на ДПС.

От БСП пък призоваха в днешния ден всички да изоставят дребните противопоставяния и да „съблекат от празничните си мисли и действия ненужната патетика и пресиления възторг“. „Първи ноември е особен ден в българския календар. Бих казал – единствен по същината си, защото идеята за празника възниква в отговор на остра необходимост от живото спасяващо лекарство за тялото и духа на изстрадалото ни Отечество“, заяви Чавдар Велинов. „Години наред от тази трибуна ние заявяваме почит и декларираме висока степен на загриженост за българската духовност и култура, но в същото време често забравяме, че всички онези, чиито имена ще споменем днес, са били преди всички родолюбци и човеколюбци“, допълни още той.

От името на ПГ на „Воля“ Деня на народните будители честити народният представител Боряна Георгиева. „Днес ние провеждаме, в няколко града на страната, кампанията „Да бъде будители с Воля“. От името на нашия лидер Веселин Марешки и от името на групата, българските граждани ще получат специален подарък – „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски“, подчерта тя. Според нея няма удобно време и епоха, в което да си будител, а самата дума предполага да си в авангарда и да водиш, както и да осветляваш пътя към другите.

„На този празник хубавото му, че му е широка рамката и всъщност всички, които обичат Отечеството си, са будители“, смята проф. Станислав Станилов от „Обединени патриоти“. Според него днес отбелязваме тези будители, които са сътворили онзи български дух, довел Възраждането в България и превърнал средновековния български човек в модерен.

От парламентарната трибуна проф. Станилов призова държавата да отделя поне 1% от бюджета си за култура.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама