БАН отрече да се опитва да закрие НИМХ преждевременно

16:40, 01 ное 18 / Общество 25 517 Шрифт:
Topnovini

"Решението за закриване на НИМХ е взето, за да бъде спазена процедурата във връзка с излизането му от БАН. Тя изисква да текат едновременно няколко действия – създаване на НИМХ към МОН, закриване на института към БАН и създаване на научно звено към БАН. За това решение се разбра вчера по време на пресконференция в просветното ведомство. Това не означава, че институтът ще бъде закрит преди 31-ви декември", заяви след тържественото събрание по случай Деня на народните будители председателят на Общото събрание на академията проф. Евелина Славчева.

„От 1-ви януари се създава нов институт към МОН, създава се ново научно звено в БАН, което в зависимост от броя на учените, ще бъде институт или специализирано звено и същевременно досегашният НИМХ-БАН се закрива, за да се открие НИМХ-МОН“, заяви проф. Славчева.

„Някой вероятно е подвел министъра, че ние планираме по-ранно закриване на института, т.е. преди откриването на новите две звена. Това е абсолютно невярно и ние се придържаме към нашите договорености. Не знам кой и защо, но това са абсолютно неоснователни страхове и независимо, че формално ние оттеглихме подписите си към споразумението, ние ще продължим да изпълняваме тази процедура. Ще изпълним всички наши поети задължения. На 31 декември този институт ще престане да съществува, а от 1 януари ще се открият новите два института“, допълни тя.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама