Трябва ли да отпадне втората година от майчинството?

10:45, 02 ное 18 25 1009 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е на първо място по дължина на майчинството в Европа и сред лидерите в света, показват данни на бизнеса.

94% от гласувалите в анкетата на bTV, в която са се включили близо 3000 души, казват, че втората година от майчинството не трябва да отпада, а 6% казват, че са "За" тя да отпадне

„Ние не настояваме толкова за премахване на втората година. Нашето предложение е за известно скъсяване на първата година, и то без да губим лидерската си позиция – например сумата на седмиците да стане около 48”, каза Теодор Дечев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Бизнесът прави предложенията, свързани с намаляване на размера на тези отпуски, изхождайки от интересите си за осигуряване на работна ръка, без да си дава сметка, че навлизаме в регулацията на един много по-сложен въпрос”, заяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Според него по тези въпроси разговорите трябва да се водят на друга плоскост.

Теодор Дечев смята, че финансовият ресурс, който държавата отделя за отглеждане на дете до втората му година, не трябва да отидат в „общия казан” на бюджета, а за адекватни политики за финансиране. Според него трябва да се инвестират пари в мерки, които да създават възможност някой да гледа детето.

Той допълни, че бизнесът вече и сам започва да решава въпроса с детските ясли и градини. „Знам вече случаи на предприятия, където има фабрично училище, фабрична детска градина”, отбеляза Дечев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама