Кои зеленчуци повишават интелекта?

20:00, 02 ное 18 / Любопитно 25 1514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редовната консумация на зеленолистни зеленчуци помага да се запази интелигентността за дълъг период от време, сочи изследване.

Хората, които ядат зеле, спанак или друг зеленолистен зеленчук всеки ден, ще забавят остаряването на мозъка си средно с около 11 години.

Според изследването богатите на желязо зеленчуци са много полезни не само за поддържането на мозъка, но и хапването им ще ни предпази от деменция и ще имаме по-добри когнитивни умения.

Това е така, защото зеленолистните зеленчуци съдържат лутеин, растителен пигмент, който предпазва мозъка от остаряване. Хората с повече лутеин са се справяли по-добре на тестовете за интелигентност, са установили учените от екипа, провел изследването.

За целите на изследването са били проследени 122 души на възраст между 65 и 75 годишна възраст, на които са били давани тестове за обща интелигентност, и едновременно с това е бил провеждан мониторинг на техния лутеинов статус.

Според д-р Марта Замрозиевич, водещата авторка на изследването, лутеинът се натрупва в сивото вещество на мозъка, особено в онези области, които отговарят за запазването на когнитивната функция при остаряването на човек.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама