Нова Каледония ще гласува на референдум за независимост от Франция

20:20, 02 ное 18 / Свят 25 1271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френската територия Нова Каледония се готви за референдум за независимост, който е последната стъпка в продължаващите от 30 години усилия за деколонизация, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гласуването в неделя има ключово значение за уреждане на напрежението между местните канаки, подложени някога на строга политика на сегрегация, и потомците на европейските колонизатори. То е и проверка доколко дълбоки са връзките между Франция и архипелага с около 270 000 жители, разположен в южната част на Тихия океан на изток от Австралия.

Избирателите трябва да отговорят на въпроса "Искате ли Нова Каледония да получи пълен суверенитет и да стане независима?" Наблюдатели казват, че ако се съди по предишни изборни резултати и проучвания, хората вероятно ще гласуват за оставане във Франция.

Територията се ползва със значителна автономия, но разчита на френската държава в сферите на отбраната, полицията, външните работи, правосъдието и образованието.

Референдумът е резултат от процес, започнал преди три десетилетия след години на насилие, противопоставило настояващите за независимост канакски активисти срещу тези, които искат да останат част от Франция.

През 1988 г. 19 канаки загинаха, след като взеха за заложници френски полицаи в местна пещера. Убити бяха и четирима войници.

Това насилие даде подтик за мирно споразумение същата година между лоялистките и подкрепящите независимостта фракции, което подготви почвата за референдума.

През май френският президент Еманюел Макрон направи посещение в Нова Каледония, при което призна "болката от колонизацията" и почете смелостта на участниците в мирния процес.

Той също така предаде на местното правителство документ, в който се заявява, че архипелагът е станал френско притежание през 1853 г. Този жест имаше за цел да символизира последната глава от колониалния период.

При френското колониално управление канаките бяха принудени да живеят в резервати в отдалечени райони, да плащат специални данъци и да полагат задължителен труд срещу много ниско заплащане.Те трябваше да спазват полицейски часове и не бяха допускани на някои места, запазени за европейските заселници.

Сега канаките съставляват около 40 процента от населението на Нова Каледония, а хората с европейски произход са близо 27 процента. Останалите жители са хора, емигрирали от Азия и други тихоокеански острови.

Някога Франция беше втората по големина колониална империя в света след Великобритания. Френските владения се простираха в Западна и Северна Африка, Югоизточна Азия, Карибско море, Индийския и Тихия океан.

Повечето африкански и азиатски колонии на Франция получиха независимост през 50-те и 60-те години на 20 век. Гласуването в Нова Каледония е първият референдум за самоопределение във френска територия, откакто Джибути в Африка гласува за независимост през 1977 г.

Френският министър-председател Едуар Филип ще посети Нова Каледония в деня след референдума, за да обсъди бъдещето на архипелага с местни политици.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама