Птицевъди искат оставки в БАБХ заради мерките срещу птичия грип

12:40, 05 ное 18 25 978 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на Агенцията по храните да подаде оставака, поискаха производителите на водоплаващи птици в България. Причина са неясните, според тях, мерки на агенцията срещу птичия грип.

Десетки птицевъди от различни краища на страната протестират пред агенцията. Те смятат, че има сценарий за унищожаването на бранша с неясна икономическа цел. Според недоволните  „недопустимият произвол и бездействие на БАБХ водят до измиране на хиляди новоизлюпени здрави птици“.

"Ние сме убедени, че тази администрация не може да се справи с нашия проблем. В момента, вместо да се унищожава птичият грип, искат да унищожат нашия бранш. Две години си говорим и винаги ние сме виновни. Пишат ни предписания, изпълняваме - хората луди станаха. Защо ние да сме виновни? Защото произвеждаме и си плащаме данъците? Или защото администрацията не може да си свърши работата", каза собственик на една от големите фирми Пламен Челебиев.

По-рано Съпредседателят на организацията на производителите на водоплаващи птици Иван Йовчев обвини Агенцията в липса на ясни правила. "Нито има заповед за избиване и за унищожаване на яйцата в люпилните, нито има заповед, че те могат да бъдат настанявани. Значи ние сме за контрол, за взимане на проби, но за неплащане вече от брашна. Браншът няма възможност вече да плаща тези скъпи и прескъпи проби, които се извършват на 21 дена кръвни и минимум на 7 или на 14 дена плакално-трахиални", каза той.

Заради усложняващата се епизоотична обстановка и продължаващото разпространение на заразата Агенцията въведе специална програма за засилен надзор над птицевъдните обекти. Мерките включват засилена биосигурност в птицефермите, висока честота на лабораторен контрол, както и изискване птиците да бъдат транспортирани, само след като са предварително изследвани за наличие на вируса. Около огнищата на птичи грип се създават предпазни зони и зони за наблюдение, в които се забранява движението и търговията с птици и яйца за разплод. 

Заради наложените ограничения част от бранша се подготвя за протест. Първи етап от него беше проведеното днес мълчаливо присъствие пред Агенцията по храните.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама