Експерт: Като страна членка на ЕС трябва да въведем „тайните” арести

20:30, 05 ное 18 25 1125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският законодател не е мотивирал достатъчно добре прилагането на европейската директива, която налага арестите да бъдат пазени в тайна 48 часа – за възрастни, и 24 часа за деца.

Това посочи пред bTV адвокатът и доктор по международно право Ивайло Дерменджиев.

Промяната в закона е трябвало да влезе в сила още през 2016 г.

„Най-общо казано в тази директива се предвижда възможност за всяка една страна член на Европейския съюз да транспонира директивата в националното си законодателство и да го приведе в съответствие”, обясни Дерменджиев.

Според него мотивите, които Министерският съвет е приложил към закона, са по-скоро обяснения към текстовете в него: „При нас пропускът на законодателя е, че първо не е мотивирал достатъчно поради какви причини това трябва да се приеме. Малко хора знаят, че това е наше задължение като членове на ЕС”.

Някои от текстовете се тълкуват като начин за налагане на репресии и разправяне с неудобни хора. Затова въпросът към кои лица и как да се прилагат тези мерки трябва да бъде регулиран много прозрачно, посочи експертът.

Самата директива е от 2013 година, когато тероризмът беше особено наболяла тема в Европа, добави Дерменджиев. С това се обясняват и предлаганите мерки, а именно – удължаването на задържането без уведомление. Във Франция например срокът за такива престъпления е 72 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама