33 000 души умират годишно след инфекции с резистентни на антибиотици бактерии

11:30, 06 ное 18 25 1057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

33 000 души умират всяка година заради инфекции с резистентни на антибиотици бактерии, се казва в съобщение на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Изследване на Европейския център показва, че "бремето" на пет типа инфекции, причинени от устойчиви на антибиотици бактерии, поражда безпокойство за общественото здраве ЕС и в Европейското икономическо пространство.

Бремето на болестта се изчислява на базата на броя на случаите на зараза, на приписваните смъртни случаи и на очакваната продължителност на живота, адаптирана към състоянието на физическа недееспособност, се припомня в съобщението на европейския център. Оценките в изследването на центъра са въз основа на данни от Европейската мрежа за наблюдение на антибиотичната резистетност.

Властите казват, че "оценяваното бреме на инфекциите с устойчиви на антибиотици бактерии в ЕС/ЕИП е значително сравнено с това на други инфекционни заболявания и че то се е увеличило от 2007 г. насам. Стратегии за превенция и контрол на устойчивите на антибиотици бактерии изискват координиране на ниво ЕС/ЕИП и на глобално ниво.

Но изследването показва, че приносът на различни резистентни на антибиотици бактерии към цялостното бреме на заболяванията варират значително между отделните страни. Това подчертава нуждата от стратегии за превенция и контрол, разработени "по мярка" за нуждите на всяка страна от ЕС/ЕИП", се казва в изследването на европейския център.

В него се посочва, че всяка година 33 000 души умират като пряко последствие от инфекция, дължаща се на резистентна на антибиотици бактерия и че бремето на тези инфекции е сравнимо с това на инфлуенцата, туберкулозава и СПИН/ХИВ взети заедно.

Изследването показва също, че 75% от бремето на заболяванието се дължи на вътреболнични инфекции и че намаляването на това посредством превенция на инфекциите и мерки за контрол, както и посредством управление на предписването на антибиотиците, може да бъде постижима цел.

Изследването констатира, че 39% от бремето на болестта е причинено от инфекции с бактерии, устойчиви на така наречените антибиотици, до които се прибягва като последен вариант, като карбапенемс и колистин.

Това е увеличение в сравнение с 2007 г. и е обезпокяващо, защото тези антибиотици са последните наличнии опции за лечение. Когато и те не се оказват ефикасни, е изключително трудно или, в много случаи, невъзможно да се лекуват инфекции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама