Разкриха престъпна група, точила сметки чрез финансови измами в интернет

15:15, 06 ное 18 25 1791 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организирана престъпна група, точила сметки на лица, подмамвани да участват в търговия с финансови инструменти по интернет, е била разбита от ГДБОП и Специализираната прокуратура. 

“17 души са станали жертви на схемата. Не е изключено да има и още измамени”, обясни на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Обажда се човек от кол център и предлага покупки на злато, платежни инструменти. Аз лично съм получавал такива обаждания. След това се убеждават хората колко печалба ще има. Когато тръгнеш да се отказваш, нямаш обратна връзка с човека, който ти се е обадил”, поясни Гешев.

Двата колцентъра са ръководени от граждани на Израел, Сърбия и България. Те са генерирали печалба от милиони левове.

Повдигнати са обвинения на трима души. Те са с постоянна мярка „задържане под стража”.

„Има лица, изгорели с над 100 000 евро. Извършени са претърсвания на офиси и жилища. Лицата са били старателно въвеждани в заблуждение, че се търгува на борсата с тези финансови инструменти и те са правили редица преводи, като обратната връзка е била невъзможно да бъде осъществена”, поясни наблюдаващият прокурор по делото Ваня Христева.

„Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече и повече ще навлизат в нашата реалност”, коментира началникът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев.

„Тези хора са с много голям опит в измамни финансови операции. Те работят в България и са придобили значителни приходи, които прокуратурата ще разследва“, уточни той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама