Все повече шведи вграждат микротехнологиите в телата си

20:00, 07 ное 18 / Свят 25 1396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 4000 шведи са имплатирали микрочипове в ръцете си за последните пет години. Целта на новата мода е да улесни ежедневните действия на хората.

Чиповете, произвеждани от компанията “Биохакс”, позволяват на шведите да изоставят физическите ключове за домовете и автомобилите си, личните си документи, дори билетите за влак. В тях се съхраняват данни за контакти, лична информация, профили в социални мрежи. Скоро ще бъдат използвани и при плащане в магазини и ресторанти.

Чиповете се инсталират подкожно с инжекция. Слагат се между палеца и показалеца на ръката и са с размер колкото оризово зрънце. Процедурата струва около 180 долара. Действат с т.нар. “разпознаване по радио вълни”, което се използва за всяка кредитна карта и паспорт. Чиповете могат да бъдат прочетени от много от съвременните устройства, включително и от телефони с “Андроид”.

“Биохакс” коментират, че с масовото въвеждане на чиповете ще се намали използването на пластмаса. Системата е въведена в няколко големи фирми в държавата, както и в шведските железници, които позволяват да билетите от влак да се запазят в чипа на ръката.

Поддръжниците на малките чипове твърдят, че те са безопасни и като цяло са защитени от хакерски атаки.

Новата мода предизвика и морален спор в Швеция – дали може човек да бъде следен с този чип.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама