Няма издирвани от Интерпол сред получилите българско гражданство

17:45, 07 ное 18 / Политика 25 1468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма данни за издирвани от Интерпол лица сред получилите българско гражданство. Това показва проверка на Министерството на правосъдието, обхващаща 114 лица, получили гражданство в периода 1-ви януари 2013 г. – октомври 2018 г.

След писмо на Върховна административна прокуратура от 9-ти юли тази година, която се е самосезирала по публикации в медиите за това, че са налице над 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол, със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева е възложена проверка на Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията, съобщават от ведомството.

От държавното обвинение съобщават, че през месец февруари 2014 г. Върховна административна прокуратура е извършила проверка по реда на надзора за законност на дейностите по издаване на удостоверения за български произход в Държавна агенция за българите в чужбина. В хода на проверката са установени извършени закононарушения, свързани с неспазване на изискване от Закона за българите, живеещи извън България. На 20-ти февруари г. Върховна административна прокуратура сезирала председателя на агенцията за предприемане на конкретни действия за недопускане на закононарушения.

През месец август 2016 г. Върховна административна прокуратура отново е извършила проверка по реда на надзора за законност на дейностите по издаване на удостоверения за български произход в Държавна агенция за българите в чужбина. Констатирани са нарушения , свързани с неспазване на изискване. На 18-ти август 2016 г. ВАП отново е сигнализирала Председателя на ДАБЧ за предприемане на действия за законосъобразно издаване на удостоверения за български произход само при наличие на законните предпоставки за това. 

По този повод от правосъдното министерство съобщиха, че не са установени и нарушения от служители в дирекция „Българско гражданство“ по проведените съгласувателни процедури с МВР и ДАНС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама