Модерна система за безкръвни операции заработи в русенска онкология

15:00, 08 ное 18 / Общество 25 403 Topnovini
1

Нова лапароскопска система заработи в Комплексния онкологичен център в Русе. Тя бе закупена със собствени средства на диспансера и бе доставена миналата седмица. Така безкръвните операции вече не са екзотика, а навлизат като част от съвременните методи на работа на русенските онколози. Системата включва монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна помпа и външно устройство за управление.

При традиционните хирургични операции, лекарите използват различен по големина разрез, за да достигнат до коремната кухина. При лапароскопските интервенции се правят един или няколко отвора с размери 0.5 – 1 см. През всеки разрез, който се нарича „порт“ в медицината, се вкарват кухи тръбички /тракари/, през които с помощта на камера и микроинструменти се достига до съответния орган или патологичен процес.

Новата висококачествена апаратура прави работата на хирурзите изключително прецизна, тъй като резолюцията на образа е с HD качество и позволява да се извършват точни интервенции, без допълнително нараняване на околните тъкани. Ползите за пациента са безспорни – възстановяването при тези операции е много бързо и следоперативния период е безболезнен поради липса на разрез на коремната стена. Болничният престой е средно до три дни, а върху тялото на оперирания почти не се забелязват белези.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 127 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.