ЕНП избра Манфред Вебер за свой кандидат за шеф на Европейската комисия

14:25, 08 ное 18 / Свят 25 1533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германецът Манфред Вебер ще се бори за председателския пост на Европейската комисия от името на ЕНП. Това стана възможно, след като беше избран за основен кандидат на партията за европейските избори през май 2019 г. по време на нейния конгрес в Хелзинки, на който присъства и делегация на ГЕРБ, водена от премиера Бойко Борисов.

Съгласно разпространените данни, германският политик е получил подкрепата на 79,2% от делегатите на ЕНП. Неговият опонент – бившият финландски премиер Александър Стуб, е събрал 20% от гласовете.

ЕНП, която е най-голямата партия в Европейския парламент, има амбицията отново да вземе контрола над водещия пост в Европейския съюз, който в момента е зает от Жан-Клод Юнкер. Най-вероятният конкурент на Вебер ще бъде Франс Тимерманс, който в момента се бори за номинация в Партията на европейските социалисти.

Вебер, който е малко познат извън Брюксел и родната си Бавария, беше подкрепен от всички президенти на държави от ЕНП. Въпреки това срещна значителна съпротива от конкурента си. "Вярваме в теб", заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц на Вебер в реч пред делегатите, които дадоха своите гласове на тайно гласуване.

В речта си по време на конгреса Вебер възвеличи европейските ценности, като наблегна на християнските традиции, което му спечели аплаузите на присъстващите. "Тук съм не само за да търся вашата подкрепа като кандидат, но съм тук и за да ви поискам мандат за промяна на Европа!", каза още той.

На изборите през май 2019 г. европейските гласоподаватели ще изберат 705-членен парламент. Всички водещи постове на Съюза, включително тези на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, също се овакантяват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама