Арестуваха бившата първа дама на Филипините заради корупция

15:00, 09 ное 18 / Свят 25 1088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Филипинският антикорупционен съд постанови днес арест за бившата първа дама Имелда Маркос, след като я призна за виновна по седем пункта за корупция по време на 20-годишното управление на бившия диктатор и неин съпруг Фердинанд Маркос, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Осемдесет и деветгодишната Имелда Маркос, която се прочу с огромната си колекция от обувки, бижута и произведения на изкуството е обект на десетки висящи дела за корупция, които я преследват откакто семейството и бе свалено от власт от подкрепяни от армията обществени протести през 1986 г., предава БТА.

Специалният съд осъди Имелда Маркос, която е член на парламента, на между 6 до 11 години затвор, по всеки от седемте пункта за нарушаване на антикорупционния закон с извършването на банкови превода на обща стойност 200 милиона долара към швейцарски фондации по време на мандата й като губернатор на Манила.

Съдебното решение не може да влезе в сила незабавно, защото Маркос може да го оспори пред същата съдебна инстанция или пред Върховния съд, казаха от прокуратурата. Специалният съд в Сандиганбайан отне правото на Маркос да заема обществени длъжности, но тя може да остане член на влиятелната Камара на представителите, докато обжалва решението.

Диктаторът Фердинанд Маркос управляваше Филипините две десетилетия и беше въвел военно положение през 1972 г. по време на което хиляди негови противници бяха изпратени в затвора, убити или изчезнаха. Той беше обвинен за това, че е натрупал богатство от повече от 10 милиарда долара докато е бил на власт и почина в изгнание през 1989 г.

Настоящият президент на Филипините Родриго Дутерте често се е изказвал положително за Фердинанд Маркос и поддържа добри отношения със семейството му, в частност с дъщеря му Имее Маркос, която е губернатор.

Говорителят на Дутерте Салвадор Панело заяви, че съдебното решение срещу Имелда Маркос е доказателство, че на изпълнителната власт "не й е работа да упражнява неправомерна намеса или влияние върху съда и затова уважава решението".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама