Цветан Цветанов: Днес цяло едно поколение не знае какво се е случило преди 1989-а година

12:46, 10 ное 18 / Политика 25 1462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Днес цяло едно поколение не знае какво се е случило преди 1989-а година. Силата на демокрацията е, че всеки може сам да определя пътя си, но когато цялата историческа истина не е изяснена, то ние трудно можем да формираме мнението си на базата на обективната реалност. В началото на прехода ни бе отнета именно тази истина и ако това не се беше случило – днес щяхме да сме много по-демократични, толерантни и нямаше да се наслагва непрекъснато напрежение сред обществото.“
Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на научната конференция „Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“. Форумът се организира от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и се провежда в София.

Той посочи, че с идването на демокрацията всички български граждани искаха досиетата на ДС да бъдат предадени на специално създадената комисия по онова време, но за съжаление нямаше политическа воля за това и немалка част от архивите дори бяха унищожени. Цветанов отбеляза, че при ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов дефицит на политическа воля няма и затова през 2010-а година над един милион архивни единици от архива на бившата ДС бяха предадени на Комисията по досиетата. Разказах, че тогава дори имаше призиви Комисията да бъде закрита, но ние не го допуснахме, защото истината за миналото трябва да бъде съхранена.

Според него днешното младо поколение възприема всички блага на демокрацията като даденост и не знае какво са преживели всички репресирани от комунистическия режим и именно затова бе взето решението историята на комунизма в България да влезе в учебния план на 10-класниците.

Научната конференция продължава днес и утре в зала "Триадица" на Гранд хотел София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама