ЕК представя докладите за напредъка на България и Румъния

07:30, 13 ное 18 / Свят 25 1385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия ще представи докладите за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Очаква се наблюдението върху правосъдната система в България да бъде снето в рамките на мандата на тази Комисия, който изтича през октомври догодина. За Румъния обаче очакванията са наблюдението да остане.

Европейският парламент ще гласува резолюция за състоянието на правовата държава в Румъния. Говорителят на комисията заяви, че ЕК приканва Румъния да вземе предвид препоръките на Венецианската комисия.

Преди дни комисията към Съвета на Европа препоръча властите в Букурещ да потърсят широко обществено съгласие по подготвяните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Според Венецианската комисия предвижданите промени значително отслабват ефективността на съдебната система в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Говорителят припомни, че неотдавна зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс предупреди за готовността докладът за Румъния да съдържа оценки на двата законопроекта. Ще бъдем далтонисти в оценките си, посочи говорителят по повод предстоящото румънско председателство на Съвета на ЕС от началото на следващата година и насрочената за Сибиу среща на европейските държавни и правителствени ръководители през май.

Попитан дали това ще бъдат последните доклади, след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази преди години готовност до края на мандата му наблюдението да отпадне, говорителят отговори уклончиво. Това са последните доклади за комисията "Юнкер", доколкото мандатът на комисията изтича на 31 октомври догодина, каза той. Не мога да кажа дали календарът за догодина ще постави докладите преди или след тази дата, ще видим, животът ще покаже, добави говорителят.

Отпадането на мониторинга върху правосъдната система в България ще ускори процеса на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама