Николай Проданов: Не съм уволнен от ВТУ заради „италианската афера”

18:45, 12 ное 18 25 1609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„В моята заповед за уволнение нищо не пише за италианците”, заяви пред bTV Николай Проданов, преподавател във ВТУ и зам.-министър на правосъдието.

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов беше дисциплинарно уволнен като преподавател във Великотърновския университет (ВТУ). Според Проданов университетското ръководство съврзва името му с незаконни свидетелства за учителска правоспособност на 170 италиански граждани, издадени от учебното заведение.

„Това, което знам е, че в университета се разви тезата, че в Италия има липса на педагогически кадри, има хора с висше образование, но голяма част от тях нямат учителска правоспособност. И има една пазарна възможност за Великотърновския университет да квалифицира италианските висшисти, като ги обучи за учители“, каза Проданов.

Той обяви, че не знае на какъв език се развива действието. И обясни, че за да се обучават тези хора в университета, той трябва да признае техните дипломи, защото те не са по българските стандарти.

„Това решение трябва да го вземе академическия съвет, но то не е взето, когато е трябвало. И когато дошъл моментът да се оформят техните свидетелства, че имат правоспособност, в НАЦИД (Националният център за информация и документация) са поискали  такъв документ за дипломите”, обясни Проданов.

По неговите думи се е дописал един стар протокол от академическия съвет отпреди няколко месеца и прокуратурата твърди, че използването на този документ съдържа в себе си признаци на извършено съдебно престъпление.

„На сайта на университета се появи съобщение, в което тези заключения се отричаха и беше заявено, че аз съм уволнен дисциплинарно заради това, че не съм си изпълнявал задълженията в университета, което не е вярно“, каза заместник-министърът на правосъдието.

„Обвинен съм, че в края на миналата година не съм си изпълнил едни определени задължения по взимане на часове”, добави той. Проданов уточни, че това няма връзка със случая с италианската афера.

Ясно е кой е подал сигнала – това е друг колега, но се прави внушението, че аз съм въздействал, за да стигне прокурата до извода, че има извършени закононарушения. Твърди се, че зам.-министър на правосъдието – част от изпълнителната власт, може  да окажа някакво въздействие върху прокуратурата, подчерта Николай Проданов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама