Еврокомисията за Румъния: Постигнатият напредък е изличен

16:21, 13 ное 18 / Свят 25 1435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия публикува катастрофален доклад за Румъния по механизма за наблюдение на реформите в съдебната власт, даде й нови задачи и открито я предупреди, че не може да става и дума за прекратяване на мораториума догодина.

В доклада се казва, че постигнатият напредък е изличен, а позитивната оценка на Брюксел от януари 2017 г е поставена под въпрос. Еврокомисията е особено критична по отношение на независимостта на съдебната власт, реформата в правосъдната система и справянето с корупцията по високите етажи на властта.

За разлика от България, където 3 от 17-те препоръки, дадени миналата година, се обявяват за изпълнени, за Румъния Еврокомисията поставя допълнителни задачи и обявява, че мониторингът трябва да продължи, без да се ангажира със срокове.

Най-големият проблем на социалистическото правителство в Румъния е отстъплението в битката с корупцията и с ограничаването на магистратската независимост в резултат на последните промени в закона за съдебната власт, отбеляза Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК. Той даде да се разбере, че не може да става и дума за прекратяване на мониторинга преди Букурещ да предприеме кардинални стъпки да се поправи.

Новите цели пред Румъния включват незабавна отмяна на промените, направени в закона за съдебната власт, прекратяване на кадруването на магистрати и обявяване на конкурс за нов професионалист за шеф на агенцията за борба с корупцията, както спешно замразяване на промените в наказателния и наказателно-процесуалния кодекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама