Звезден рожденик: Принц Чарлз

09:20, 14 ное 18 / Любопитно 25 1016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува Принц Чарлз и навършва 70 години!

Принц Чарлз, принц на Уелс (пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор) е най-възрастният син на кралица Елизабет II и принца консорт Филип. Той е престолонаследник на Обединеното кралство и още десетина кралства от Общността на нациите, известна преди като Британската общност. В случай че стане монарх, се очаква да приеме името Чарлз III.

Чарлз е 21-ви поред принц на Уелс. Освен тази титла, той е носител на множество други титли, като употребата им е строго регламентирана и зависи от моментното му местопребиваване. Например в Югозападна Англия се използва титлата херцог на Корнуол, докато когато е в Шотландия се титулува херцог на Родсей и съпътстващите тази тила граф на Карик, барон на Ренфрю, лорд на островите и велик стюард на Шотландия.

Като принц на Уелс той има своя емблема – три бели пера, излизащи от златна корона, чиято употреба води началото си от 14 век и Едуард Черния принц; свой герб и три различни знамена – лично, на Уелс и на Шотландия.

Чарлз е обучаван в домашни условия между 5 и 8 годишна възраст. Между 1957 и 1967 учи в частни училища. След завършване на средно образование следва в Тринити колидж на Кеймбриджкия университет отначало археология и антропология, после история. Прекарва и един семестър в Уелс, където изучава уелски език и история. Дипломира се през 1970 година като бакалавър по изкуствата и така става първият член на кралското семейство с университетско образование. През 1975 г. му е присвоена и степента магистър по изкуствата.

На 1 юли 1969 г. в замъка Карнарвън в Уелс е извършена официалната церемония по неговата инвеститура като Уелски принц, макар че той е престолонаследник още от смъртта на дядо си крал Джордж VI през 1952 г. Започва да участва активно в обществения живот на Великобритания. През 1970-те години участва на заседания в Камарата на лордовете. За първи път от триста години присъства като член на кралското семейство на заседания на правителството.

В продължение на 15 години Чарлз е женен за лейди Даяна, принцеса на Уелс. От брака им се раждат принцовете Уилям и Хари.

Бракът на Чарлз и Даяна завършва с развод през 1996 г., след като и двамата признават публично, че бракът им не върви. Година по-късно лейди Даяна умира в автомобилна катастрофа в Париж заедно с приятеля си Доди ал Файед.

На 9 април 2005 г. Чарлз сключва втори брак с Камила Паркър Боулс. Тя придобива една от титлите на престолонаследника и става херцогиня на Корнуол, но не и Уелска принцеса.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама