Безплатно изследват кръвната захар в няколко града

09:46, 14 ное 18 25 2044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световният ден за борба с диабета ще се отбележи в Русе с безплатно измерване на кръвната захар на площада на Централния общински пазар. От 11:00 до 13:00 часа екип от Вътрешно отделение към болница „Медика Русе" ще проведе контролните изследвания и ще информира гражданите за методите на профилактика, а домакините от „Общински пазари“ са осигурили здравословни храни. С рисунки и танци в кампанията ще се включат и русенски ученици.

Жителите на Горна Оряховица ще могат да измерят кръвната си захар безплатно на 14 ноември. Тази инициатива се организира от ДКЦ І ЕООД повод Световния ден за борба с диабет. От 10.00 ч. пред сградата на Общината, всеки, който желае, може да провери нивото на кръвната си захар и да се консултира със специалист.

Безплатно изследване на кръвната захар с цел превенция на диабета и откриване на пациенти в предклинична фаза, организира на 14 ноември и МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица.Акцията се организира от 7:30 ч. до 10:00 ч. в заседателната зала на първия етаж на болницата, до регистратурата.

Всички желаещи да се изследват, трябва да се запишат първо на регистратурата на телефони: 0618 6 06 79 или 0878 746 480 в предходните дни или на самия ден.

Безплатни изследвания за диабет ще се проведат и в Смолян на пл. „Свобода“ - Стар център. Акцията ще стартира в 09.30 часа с участието на Българска асоциация диабет, народни представители и местни власти от града.

УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен също организира  безплатни прегледи на кръвна захар за 14 ноември - Световният ден за борба с диабета. До обяд днес пред болницата мобилни екипи ще мерят кръвна захар на всеки желаещ, като измерването и консумативите са безплатни. Ценен помощник при тези кампании и фирма „Викинг и Браун”.

Изследванията на кръвната захар ще бъдат направени в клиничната лаборатория на болницата с прецизен глюкоанализатор под контрола на д-р Нина Петкова, началник на лабораторията.

Медиците напомнят, че желаещите не трябва да са закусвали и употребявали подсладени напитки преди изследването.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.

В България над 500 000 души са със захарен диабет, като повече от 150 000 дори не подозират за това. Диабетът е основен рисков фактор и причина за сърдечно-съдовата смъртност у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама